Izbor prave ratkapneza vaše vozilo je izuzetno važno. Kada je reč o ovom pitanju, možete birati između dve vrste ratkapni: aluminijumskei čeličneratkapne (ili felne).Svaka vrsta materijala ima svoje prednosti i nedostatke. Od cene do performansi, ovaj vodič će uporediti prednosti i nedostatke svake vrste ratkapni.

Alu ratkapne za i protiv

Ako tražite ratkapne sa stilom i performansama, onda je kupovina aluminijumskih felni put kojim treba ići. Aluminijumske ratkapne su privlačnije za oko od čeličnih ratkapni i uglavnom imaju bolji učinak od čeličnih ratkapni. Aluminijumske felne imaju više dostupnih opcija prilagođavanja i napredniji stil završnih obloga od svojih čeličnih kolega.Aluminijumske ratkapne su mnogo lakše od čeličnih, što im omogućava rad u većim performansama u većini uslova. Ekonomičnost goriva velika je prednost aluminijumskih felni, posebno u gradu.  Glavni nedostatak aluminijumskih felni je njihova trajnost. Kada na njih naiđe put, alu ratkapne imaju tendenciju da se savijaju i čak pucaju lakše nego čvršće čeličneratkapne. Ugrožen je i estetski izgled aluminijumskih felni jer su lakše skloni kozmetičkim oštećenjima. Aluminijumske ratkapne danas su standardne i koriste se za većinu automobila zbog visokih performansi i privlačnog izgleda. Iako su skuplje od čeličnih ratkapni, većinu na tržištu ipak čine aluminijumskeratkapne. Ovo omogućava veći izbor i više opcija.

Čelične ratkapneza i protiv

Vozači koji traže jeftiniju trajniju alternativu čelične ratkapnesu pravi put. Znatno su jače od aluminijumskih ratkapni što ih čini idealnim izborom za upotrebu zimi i za snažnija vozila.Za razliku od aluminijumskih felni, izdržljivost je glavna prednost kada su u pitanju čeličnefelne. Pucanje čelične felne je gotovo nemoguće i savijanje čelične felne zahtevaće ogromnu silu. Sve dok po potrebi održavate sloj boje na svojoj ratkapni, ona neće rđati. Kozmetička oštećenja obično nisu problem kod čeličnih felni, jer prirodno izgledaju grubo i žilavo. Ovo takođe olakšava popravku savijene čelične ratkapne, jer nema straha od oštećenja izgleda. Pomoću alata, poput čekića, savijena čelična ratkapna može se lako vratiti u rvobitni oblik. Još jedna prednost čeličnih ratkapni je cena. Ako se pojavi potreba za zamenom vaše čeličneratkapne, trošak će biti manji u poređenju sa zamenom aluminijumske. Ponuđeno je manje opcija u poređenju sa izborom koji nude aluminijumske felne, ali čelične ratkapne generalno nemaju estetski ugodan izgled. Međutim, poklopci za točkove dostupni su u nekoliko stilova kako bi poboljšali izgled vašeg vozila ako želite.Dodatna težina čeličnih ratkapni prednost je tokom zimskih meseci. Dodatno trenje će vam pomoći da vaše vozilo ne sklizne na ledu i snegu. Iz tog razloga i radi očuvanja svojih aluminijumskih felni u najboljem mogućem stanju, mnogi vlasnici će se prebaciti na čelične ratkapne kada se vreme napolju pokvari.Čelične felne nude malu kompatibilnost sa vozilima koja nisu napravljena za njih. Ne preporučuje se upotreba čeličnih ratkapni na vozilu koje je napravljeno za upotrebu sa aluminijumskim ratkapnama. Pored toga, čelične ratkapne su ograničene veličine, jer se većina izrađuje sa felnama veličine 16 ″ ili manje. Dakle, ne možete smanjiti broj čeličnih naplataka na vozilima visokih performansi i većim vozilima.