Najvažnije rutinsko održavanje koje možete obaviti na vozilu je redovna zamena ulja. Tradicionalno se preporučuje da menjate ulje na svakih 3000 milja, ali životni vek ulja se može produžiti, u zavisnosti od automobila i korišćenog ulja.

Korisni savet

Ne zaboravite redovno proveravati ulje kako biste bili sigurni da nije prenisko i da biste uočili promene u postojanosti ili boji.

Iako se sve više vozača oslanja na svog mehaničara, zamena ulja je relativno jednostavna. Iako se postupak može razlikovati od automobila do automobila, ovo je opšta smernica.

Sigurnosna upozorenja!

Uverite se da je vaš automobil sigurno na rampama i uverite se da je uključena kočnica za nuždu.
Nikada ne palite automobil dok neko ispod njega radi.
Ako je moguće, pozovite nekoga da vam pomogne ili da bude na neki drugi način u slučaju nužde.
Postavite posudu za ispuštanje ulja ispod čepa rezervoara za ulje u automobilu i odvrnite čep. Staro ulje će se iscediti iz odvodne posude. Kada se ulje isprazni, odvrnite i uklonite stari filter za ulje pomoću ključa za ulje. Vratite utikač natrag. Izvadite novi filter iz kutije i stavite tanak film novog ulja na njegovu gumenu zaptivku, a zatim ga zavrnite na mesto gde ste uklonili stari. Ispuznite nazad ispod automobila i uklonite poklopac ulja ispod haube. Ulijte preporučenu količinu novog ulja u rezervoar pomoću levka. Zatvorite poklopac. Pustite da se ulje slegne nekoliko minuta, a zatim proverite nivo ulja pomoću šipke za merenje da biste bili sigurni da imate tačnu količinu. Ako imate previše, možda ćete morati ponovo da iscedite malo ulja. Pre svake ponovne provere obrišite ulje sa šipke za ispitivanje ručnikom. Odloženo ulje i stari filter za ulje pravilno odložite. Kada završite, možete pomoću levka sipati iskorišćeno ulje iz odvodne posude u prazne boce novog ulja. Proverite kod lokalne opštine da biste saznali gde ulje možete da odnesete na reciklažu.