Izvan kuće vaš automobil je verovatno najvažnija investicija. Potrebna je celogodišnja briga i zaštita od opšteg habanja. Ovo habanje će se najbolje videti ako redovno ne brinete i ne održavate vaš auto. Bilo da se radi o čišćenju, depiliranju voskom ili popravkama i održavanju, spoljna nega automobila treba da postane redovni deo vaše rutine. Odvojite malo vremena da pregledate sledeće savete za negu automobila kako biste održali svoje vozilo u optimalnom stanju.

ODRŽAVAJTE ČISTO I SJAJNO

Jedan od najboljih saveta za negu automobila koji možete dobiti je održavanje spoljne čistoće automobila. Često pranje automobila može ukloniti štetne ostatke i smanjiti šansu da vam automobil rđa. Obično je najbolje prati automobil ujutro ili uveče kada sunce nije toliko intenzivno, ali ako imate mesto u hladu da biste obavili posao, nije važno u koje doba dana perete auto. Neka se spoljašnjost automobila ohladi ako je duže vreme bio na suncu.
Napunite kantu sa nekoliko poklopaca koncentrovanog rastvora za čišćenje automobila i vodom (proverite uputstva proizvođača za tačnu količinu sredstva za čišćenje). Pokvasite celu površinu automobila pomoću baštenskog creva sa mlaznicom za raspršivanje. Umočite sunđer ili rukavicu za pranje u kantu i krenite na krov automobila.
Korisni saveti
Uvek krenite sa vrha automobila kako se prljava voda i prljavština ne bi isprali na mestu koje ste već očistili.

Ne koristite deterdžent za pranje posuđa kao sredstvo za čišćenje jer može ukloniti vosak sa automobila.

Klonite se upotrebe starih krpa za pranje automobila. Često mogu da izazovu ogrebotine na završnoj obradi.

Pomoću sunđera ili rukavice za pranje operite krov automobila i očistite prozore. Stanite tu i isperite. Želite da operete i isperite automobil u delovima kako biste izbegli isušivanje sapuna na površini pre nego što ga poprskate. Izaberite haubu ili prtljažnik automobila, očistite ga i isperite. Nastavite sa pranjem ili prednje ili zadnje strane automobila (u zavisnosti od toga gde ste odlučili da nastavite), a zatim ispiranjem. Zatim se spustite jednom stranom automobila, jednu po jednu ploču, perite i ispirajte. Ponovite ove korake na suprotnoj strani. Ne zaboravite da operete retrovizore.

Točkove i gume treba čistiti poslednje. Budući da stupaju u kontakt sa putem i sakupljaju najviše ulja i prljavštine, logičnije je prvo očistiti ostatak automobila kako ne biste sa njih prebacili prljavštinu na ostatak automobila. Pesak od guma i donjih obloga automobila takođe se može zalepiti za vaš sunđer, a zatim ogrebati boju automobila na drugom mestu. Pokvasite točkove crevom, a zatim na njih nanesite i sredstvo za čišćenje guma. Ostavite rastvor minut-dva, a zatim ih operite sa rukavicom za pranje i sapunom. Isperite ih.
Korisni savet
Očistite gume sredstvom za čišćenje točkova i guma i čvrstom četkom. Očistite samo gumu; pazite da četku ne koristite na ratkapnama jer bi ih četka mogla izgrebati.

ODRŽAVAJTE ČISTO I SJAJNO

Osušite automobil mekanim, čistim peškirima koje držite posebno za sušenje automobila, ili još bolje, koristite peškire za sušenje od mikrovlakana. Oni su dizajnirani tako da upijaju vodu bolje od običnog peškira i pomažu u sprečavanju pojave vodenih mrlja.
Nakon što se vozilo osuši, nalijte (ili raspršite) nanos vinila i gumenog zaštitnog sredstva na čistu krpu i obrišite ga na svim delovima vinila, plastike ili gume na spoljnoj strani vozila. To će najverovatnije uključivati lajsne za vrata i prozore, obloge, retrovizore i gume. Obrišite kružnim pokretima za potpunu i ravnomernu pokrivenost. Sačekajte da se zaštitno sredstvo upije. Kada se upije, površina će izgledati i osećati se suvom. Zatim novom, čistom krpom obrišite delove.
Vosak štiti boju i finiš. U osnovi, zaptiva spoljašnjost i štiti je od elemenata, UV zraka, soli, prskanih insekata i ptičjeg izmeta, dok automobil ostavlja sjajnim i novim. Vosak se obično isporučuje u obliku paste, tečnosti ili kreme. Jedna primena ovog voska obično traje oko šest do osam nedelja.
Pre nanošenja, namočite podlogu za aplikator u posudu za vosak (za paste i kreme) ili nalijte malu količinu na podlogu (tečnost).
Korisni saveti
Ne zaboravite da protresete posude sa tečnim voskom pre upotrebe i s vremena na vreme tokom nanošenja.
Nanesite vosak na jedan odeljak ili ploču vozila istovremeno. Započnite sa uokvirivanjem dela koji nanosi vosak duž ivica u pravoj liniji. Ovo vam daje bolju kontrolu i sprečava unošenje voska u i na neželjenim površinama, poput plastičnih ili gumenih obloga. Zatim ispunite ostatak područja brisanjem voska kružnim pokretima. Kako se suši, vosak će stvoriti maglicu. To obično traje samo nekoliko minuta. Obrišite maglicu čistom, mekom krpom od mikrovlakana. Pokušajte da koristite jedan mali odeljak krpe prilikom brisanja svakog područja, tako da i dalje imate čistu krpu za brisanje sledećeg odeljka. Ponovite ovaj postupak tokom cele završne obrade automobila.